lauantai 23. toukokuuta 2015

Valio

Eikä kyse ole nyt muotovaliosta tai maitotuotteista, vaan Pöpöläisen ruokavaliosta. Siihen tulee nimittäin nyt hieman muutoksia. Aloitamme vihdoin ja viimein raakaruokavalion!

Untitled

Tähän mennessä Pöpö on siis ollut teollispainotteisella sekaruokavaliolla ja saanut noin joka toinen päivä sydäntä tai lihaa. Sain vihdoinkin järjestettyä tilaa pakkaseen, joten nyt siirrytään ainakin lähes kokonaan raakaan. Tilasin viikko sitten Vauhti-Raksulta lihoja, elimiä, luita, hiirenpoikasia ja Kalkvita-kalkkilisän sekä Islamer-merilevää. Eniten odotan sitä, että Pöpö pääsee maistamaan hiirtä! Tilasin muutaman pinkin ja kaksi fuzzy-kokoista hiirua ja Pöpö ainakin haisteli pusseja tosi innokkaasti. Kävin siis tänään hakemassa tilauksen ja tuli vahingossa niin kiire, että jouduin melkein juoksemaan kylmäauton pysähtymispaikalle.

Ruokalistalle tulee näillä näkymin päivittäin joko broilerin sydäntä, jauhelihaa, suikaleita, naudan jauhelihaa, rypsipossusuikaleita tai possun sydäntä. Luuna joko sianluumursketta tai kanan kauloja/siipiä (tällä kertaa tilasin vain kauloja). Ajattelin antaa pääsääntöisesti kauloja maksapäivinä ja luumursketta muina. Eli siis maksaa kaksi kertaa viikossa 20g kerrallaan ja sitten myös kivipiiraa kerran tai kaksi viikossa.

IMG_20150523_142809

Pakastin lihat tuollaisiin 0,35l pakasterasioihin, jotka olivat juuri sopivan kokoisia sekä lihoille että mahtuivat hyvin pakkaseen pinoissa. Aikaisemmin säilöin lihat 1l muovipusseihin, jotka jaottelin laadun mukaan 3l pusseihin, mutta nyt kun lihoja tulee paljon enemmän niin tuo systeemi tuntui sekä epäkäytännölliseltä (pussit niin isoja että pelkkä muovikin syö tilaa pakastimesta) että epäekologiselta. Yhdessä rasiassa on siis nyt yhden päivän kaikki ruuat ja kirjoittelin vielä kansiin laput, joista näkee missä rasiassa on mitäkin sisällä.

Kuivaruokaa Pöpö saa "välipaloina" aktivoinnin lomassa pienen määrän lähes päivittäin. Aamupäivällä pyöritellään yleensä aktivointipalloa ja illalla sitten tehdään temppuja. Välillä myös piilotellaan raksuja kiipeilypuun pesiin tai heitellään niitä sohvalta jahdattaviksi. Pidetään tämä pieni raksumäärä mukana tekemisen tarjoamiseksi ja siksi että niitä nyt vielä tuolla kaapissa piilee.

Reissumuonana pidetään teollisia ruokia, koska niitä on helpompi kuljettaa mukana ja esim. mökillä helpompi säilyttääkin. Vielä jonkinverran onkin niitä kaapissa jäljellä. Reissun pituudesta riippuen kun voi onneksi käydä ostamassa kuitenkin vaikka paketin kanaa kaupasta ja syödä sitten sekä teollista että raakaa reissussa.

Lisäravinteena Pöpö saa ensinnäkin lohiöljyä. Ostin zooplussalta jo jokin aika sitten Hunterin lohiöljyä, kun Salmopetin korkista ja valumisesta valitetaan joka puolella, joten ei tehnyt oikein mieli sitä öljyä hankkia. Hunteristakin kyllä vähän valuu, mutta pyyhkäisen reunan yleensä paperilla kaatamisen jälkeen. Pöpö ei öljyn mausta erityisemmin välitä, mutta ruuan seassa uppoaa ihan ok. Ajattelin nyt siirtyä antamaan öljyä ainakin aluksi joka toinen päivä, tähän mennessä olen antanut vain pari/kolme kertaa viikossa. Nyt sitten joukkoon liittyy päivittäin jodilisä ja ainakin kaulapäivinä myös kalkkilisä. Ostin myös D-vitamiini -lisäksi rohvessorin d-vitamiinia (syön samaa itsekin), jota ajattelin antaa kaksi kertaa viikossa yhden tabletin (10 mcg/per tabletti) paitsi silloin, jos Pöpö saa muikkua tai silakkaa.

IMG_20150523_143356

Kuten kuvasta voi päätellä niin Pöpö tykkää silakasta kuin hullu puurosta. Ostin hetken mielijohteesta eilen silakkafileitä kalatiskiltä ja annoin Pöpölle tänään ekaa kertaa muutaman syötäväksi. Poika oli ihan innoissaan! Loput tästä satsista valitettavasti päätyvät luultavasti palvelijoiden iltapalaksi pannulla käristettyinä.

Vielä ehkä sinkkilisä ja E-vitamiini -lisä olisivat tarpeen, mutta niitä en ole vielä hankkinut. Olen E-vitamiinin kanssa vähän vaihtoehtojen välillä: BE-liuosta (B-vitamiineja Pöpö saa laskujeni mukaan hyvin ruuasta, joten niille ei välttämättä olisi tarvetta) vai E-liuosta (joka on huomattavasti tujumpaa, joten miten semmoisen pullon saisi edes kulumaan ja onko se jo kissalle liian tujua)?

24 kommenttia:

 1. Hyvä, että olet vaihtumassa kokonaan raakaruokinnan puolelle! Meillä kissat ollu viime elokuusta asti ja eron näkee selkeästi sekä kissassa että laatikolla (:

  Suosittelen lämpimästi lukemaan Pikkupedot blogia (http://pikkupeto.blogspot.fi/), jos on mitään kysymyksiä liittyen kissojen raakaruokintaan! Sitä kautta olen itse oppinut kaikki mitä tarvitaan ja blogin kirjoittaja vastaa mielellään kysymyksiinkin jos sattuu niitä olemaan ! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itekin odotan sitä, että näkee sen eron hiekkiksen puolella. Pikkupetoja oonkin jo lähes puoltoista vuotta seurannut ja siitä lähtien hiljalleen opiskellut näitä raakaruokinta-asioita jo ennen Pöpön syntymää :D

   Poista
 2. Sen verran vielä noista vitamiinilisistä, että suosittelen kokeiltavaksi Multicat-vitamiinitablettia. Siitä kissa saa kaikki tarvitsemat vitamiinit kunhan noudattaa purkin ohjetta, taisi olla 1tbl/2kg(:

  VastaaPoista
 3. Eron raakaruuan ja teollisen välillä huomaa erityisesti silloin jos syystä tai toisesta joutuu pitämään välillä teollisen päivän - hiekkalaatikon haisut muuttuu ihan järkyttäväksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kyllä varmaan jo haju sitten yllättää taas meidätkin, kun Pöpö raakailun jälkeen saa reissussa teollista :D Onko Penakin raakavaliolla?

   Poista
 4. Jee, onnea Pöpö, pääset sinäkin kunnon ruoan makuun! Nomnomnom, raaaakaaaa lihaaaaa...... <3
  - Lalli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liha on ihanaa! Onneksi mamma vihdoin ryhdistäytyi asiassa :)
   - Pöpö

   Poista
 5. Piffi on parasta !

  T. Triolat ja Nisu ;)

  VastaaPoista
 6. Mä vaihdoin kans Oivan pääasiassa raakaruoalle. Märkäruokaa saa silloin, jos jää äitini hoiviin useammaksi yöksi, mutta muuten on nyt raa'alla. Päiväannoksiin pakkaaminen kuulostaa hyvältä! Mulla on nyt sekaisin yhden ja kahden annoksen kokoisia lihanyssäköitä plus kaulat vähän isommissa könteissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin sulamaan ottaminen on tosi helppoa, kun tarvitsee vain napata rasia illalla jääkaappiin eikä jäädä arpomaan pussien välillä :)

   Poista
 7. Ihanaa, että teilläkin syödään raakaa jeee!! Mietin muuten että kun luuta ja raksua ei saa antaa samaan aikaan niin olethan huomioinut sen? Niissä on erillainen se sulamis prosessi tai jotakin semmoista ja kissalla voi mennä suolisto siitä jotenkin sekaisin ja kissa voi alkaa oksentaa. Olipa sekaista, mutta näin mulle kerran mustin ja mirrin myyjä sanoi että jos antaa raksua ja luuta niin luuta vaikka aamulla ja raksua illalla :) Mutta muuten näyttää kyllä tosi tosi tosi hyvältä ♥ Ruffellekkin kelpaa silakka, Cocolle taas ei mikään kalaan liittyvä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ahaa, pitääköhän siinä olla muuta ateriaa välissä vai riittääkö pelkkä aika kun Pöpö on yleensä saanut vähän raksuja aamulla 10-11 aikaan ja ajattelin antaa luuta iltapäiväruuaksi n. 15 aikaan. Yllätyin kyllä että Pöpölle noin hyvin silakka maistui, aikaisemmin saanut vain keitettyä ahventa. Söi kyllä, muttei ollut mitään superherkkua. Ehkä sekin ois raakana menny paremmin :D

   Poista
  2. Ei tarvitse olla muuta ateriaa välissä, riittää pelkkä aika :) Mustin ja Mirrin myyjä taisi sanoa että joku viisi - kuusi tuntia aterioiden välissä niin sit on ok! On noi kisut niin hassua, Ruffekin tykkää paistetusta kuhasta ;---)

   Poista
 8. Ihanaa, että Pöpö pääsee raakaruokinnalle!! ♥ Menu kuulostaa tosi hyvältä (olethan huomioinut, että possun luumurskaa annetaan paljon vähemmän kuin broilerinluita suuremman kalsiumpitoisuuden vuoksi?)! :)

  Broilerinsydän kannattaa pitää isossa osassa ruokavaliota, siitä tulee parhaiten B9-vitamiinia, jota saa muista lihoista tosi huonosti. Jos et syötä päivittäin possua, kannattaa ottaa BE-liuos vitskuksi niin kisu saa riittävästi myös B1-vitamiinia. :) Sinkkilisäkin kannattaa ottaa mukaan.

  Sulamisaikoja ei tarvitse huomioida raksujen ja raakaruuan kanssa, myös esim. lihalla ja luulla on eri sulamisajat. Ei siis ole haittaa, vaikka syöttäisi yhtä aikaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöpö ainakin tykkää! Ja minäkin myös :) Otin huomioon, pakastelin nyt kaulapäiville kaulaa n. 30g ja murskepäivillekin aluksi mursketta vähän alakanttiin, ehkä 6g vaikka Pöpölle passeli määrä olisi n.10g? Vaaka ei oikein suostunut toimimaan niin pienillä lihanokareilla ja nyt jälkeenpäin ajateltuna en usko, että mursketta tuli sitä kymmentä. Mutta eipä se mitään, ehkä nyt sitten vältytään ummetukselta jota murske vissiin aluksi saattaa aiheuttaa ja paikataan lisätarvetta sitten Kalkvitalla. Pitää seuraavalla pakastekerralla saada vähän tarkemmin punnittua.

   Sydäntä on listalla melkein joka päivälle, mutta possua ei tähän satsiin juuri tullut, kun käytin vain broiskua ja naudan jauhelihaa. Pitää ehkä sitten valita se BE-liuos, ei ylimääräisistä b-vitskuista vissiin kuitenkaan haittaa ole?

   Ja okei, tuosta luu + raksu -asiasta on varmaan sitten ristiriitaista tietoa liikkeellä.

   Poista
  2. Mahtavaa! ♥ Mushin murskeella 10 g kuulostaa hyvältä, mutta Maukkaan kanssa tarvitaan vähemmän, sillä siinä on enemmän luuta mukana. :) Jos käytät jonkun toisen merkin murskaa, siitä kannattaa tarkistaa luun määrä/kalsium. Mushin murskeessa on 35 % luuta ja Maukkaalla 50 %.

   B-vitamiini on vesiliukoinen eli ylimääräinen tulee pisun mukana pois, ei siis haittaa yliannostelu eikä se ole rasvaliukoistenkaan (A-, D- ja E-vitamiini) kanssa turhan tarkkaa eli ei haittaa, jos/kun E'tä tulee tarvetta enemmän mukana. :)

   Poista
  3. Hienoa :) Mushin mursketta käytetään.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva blogi, täytyykin laittaa seurantaan! :)

  BE-liuos on oikein passeli vaikka B-vitamiinien puutosta ei olisikaan. Vahvempikin liuos tosin hujahtaa yllättävän helposti, meillä pullo BE-liuosta kului kahden kissan kanssa ihan parissa kuukaudessa. :D

  Meillä on ollut käytössä Orthexin rasiat ruokien pakastamisessa, mutta niiden paksut reunat vievät todella paljon tilaa. Nyt ostin pentua varten noita samanlaisia kertakäyttörasioita, niillä saa kyllä mahtumaan todella paljon ruokaa pieneen tilaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :) Oho, aika nopea kulutus. Jotenkin luulisi, että sitä menee kerralla niin vähän, että pullo kestäisi pitkään.

   Mie meinasin kanssa ensin hankkia orthexin rasioita, mutta hinnan puolesta kallistuin sitten kuitenkin noihin :D

   Poista
 11. Meillä KissaKaramelli vastustaa kaikkea raakaa, tänään näin ensimmäistä kertaa koskaan syövän jauhettua siipeä ja olin niiiiiiiin onnellinen. Hiiristä meillä ei ole kovin hyvää kokemusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on edistystä, jos edes joku raaka uppoaa! Ehkä hiirikin vielä jonakin päivänä, jospa kokeilis sitä tonnikalatäytteistä hiirtä ;D

   Poista
 12. Meilläkin eilen maistettiin ekan kerran possun sydäntä ja ilmeet oli mahtavat :D valitettavasti ilmeistä en kuvia saanut "/ possunsydän käsillä ei viitsi räplätä puhelinta :D Siitä maistuko se sydän en tiedä. Toisessa kipossa aamulla vielä sydämet kuivahtaneena ja toinen kippo tyhjä. Hmm o.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, uskon. Ainakin jollekulle on maistunut jos yksi kuppi edes oli tyhjennyt, Pöpöstä possun sydän on yhtä suurta herkkua kuin broilerinkin!

   Poista