sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Jälkioireita

"Rokotetuilla eläimillä todetaan yleisesti lyhytaikaista kuumetta rokottamisen jälkeen. Sen lisäksi 24-72 tunnin kuluessa voi esiintyä ohimenevää ruokahaluttomuutta, epämääräistä levottomuutta ja erityisesti koirilla sekä kissoilla lisäksi ripulia ja oksentelua." (1)

"Joillakin yksilöillä saattaa esiintyä myös viivästyneitä reaktioita jopa 1-2 viikon päästä rokotuksesta." (2)

IMG_20150920_125821

Maanantaisen rokotuksen jälkeen keskiviikkona Pöpön ruokahalu väheni ja kissa oli muutenkin väsynyt. En kuitenkaan oikein tajunnut Pöpön vaisuutta vielä silloin, kun olin itse töiden jälkeen niin väsynyt että menin suoraan sänkyyn lepäämään.

Torstai-aamuna Pöpö ei syönyt mitään ja pyysin miestä tarjoamaan ruokaa vielä uudestaan parin tunnin päästä. Mies sitten soitti minulle myöhemmin töihin, että Pöpö oli oksentanut kiipeilypuun viereen ja oli muutenkin vaisu. Soitin eläinlääkäriin ja kerroin Pöpön pahoinvointioireista; klinikkahoitaja otti ilmoituksen vastaan ja totesi, että oireet luultavasti johtuvat rokotuksesta. Saimme ohjeet tarkkailla ja huolehtia Pöpön juomisesta ja syömisestä. Jos oksentelua vielä tulisi, niin Pöpölle voitaisiin määrätä pahoinvointilääkettä. Uutta oksennusta ei tullut, mutta Pöpö vain nukkui koko päivän eikä syönyt paria ruokalusikallista enempää, jotka upposivat lähinnä kädestä syöttämällä. Edes lempimärkäruoka ei maistunut.

Perjantai-aamuna Pöpö ei syönyt vieläkään ja lähdin taas töihin sillä mielellä, että soittaisin taas eläinlääkärille. No, mies sitten soitti minulle töihin, että Pöpö olikin käynyt syömään. Kotiin tultuani Pöpö oli jo pirteämmän oloinen ja söi paremmin; ei vielä jaksanut hirveästi leikkiä, mutta vähän oli vaanimista ja kilinähiiren täppäilyä ikkunalaudan välistä.Lauantaina ja tänään ruoka on maistunut paremmin kuin hyvin ja aktiivisuustaso on taas normaali.

Vaikuttaisi siltä, että kyse oli siis vain rokotuksen jälkioireista, onneksi. En kuitenkaan ollut osannut odottaa, että oireita tulisi vasta pari päivää rokotuksen jälkeen. Aina oppii uutta.

Lähteet:

(1) http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/rokoteneuvonta/rokotusten+haittavaikutukset/
(2) http://www.keuruunelainklinikka.fi/etusivu/ohjeita/rokotusten-sivuvaikutukset

14 kommenttia:

 1. Meillä oli just kans rokotukset. Hugo ja varsinkin Jade oli kuumeinen ja ruokahaluton, mutta meillä se kesti onneksi vain puoli päivää ja oireet ilmaantuivat rokotusta seuraavana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei teillä kestänyt sen pidempään. Meillä meni melkein se pari päivää ennen kuin Pöpö palasi normaaliksi, keskiviikko-iltapäivästä perjantaihin. Aika yleistä taitaa kyllä olla...

   Poista
 2. Huh, en ole tuota tietänytkään. Me odotellaan aina se 15 minuuttia lääkärissä oireiden varalta (räggärit ovat tässäkin suhteessa herkkiksiä) mutta kun siitä on selvitty (joka kerta jännittää, ja nyt lähestyy taas vuosittaiset rokotukset), olen huokaissut helpotuksesta. Mutta näemmä oireet voivat jatkua pidempäänkin. Onneksi Pöpö on nyt kuitenkin toipunut! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekään en ennen tätä tiennyt. Hyvä, että Nuppu ja Juju ovat selvinneet jälkioireetta :)

   Poista
 3. Pena oli kanssa rokotusten jälkeen vähän ruokahaluton ja veltto, mutta ei se ihan noin pitkään sentään...
  Teillä on toi ihana puu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätin Pöpön pari päivää sitten ekaa kertaa nukkumasta puusta :D

   Poista
 4. Hitsi miten huono tuuri! Meillä ei ole yhdellekään tullut rokotuksista ikinä oireita, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mutta onneksi ei sentään oksentanut enempää kuin yhden kerran.

   Poista
 5. Mitähän Ruffen rokotuksen kanssa tekisi.. Tiedä että viitsiikö sitä rokottaa ollenkaan kun sillä on niin kova lääkäri viha ja stressimaha :( Onneksi kuitenkin Pöpön fleguisuus oli pelkästä rokotuksesta ja voi jo nyt paremmin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää kyllä, kun Ruffe niin kovasti vihaa lääkärikäyntejä :/ Olisihan se varmasti hyvä rokottaa, kun sisäkissatkin voivat saada kissaruton.. Toivottavasti löytyisi ratkaisu, joka ei stressaisi Ruffea niin paljon. Olisi näppärää, jos rokotuksen voisi saada kotona.

   Poista
 6. Kun Tiitus muutti meille, se aivasteli ihan älyttömästi. Mä olin ihan vakuuttunut, että sillä on kissaflunssa tms. ja soitin eläinlääkärille. Ei ollut flunssa, vaan Tiituskin vain reagoi rokotteeseen. Tiituksen pärskiminen kesti noin 2 viikkoa, kunnes se loppui. Kun viimeksi kävimme ottamassa kissoille rokotukset, sitä tuli jännitettyä tuleeko Tiitukselle jokin reaktio, mutta muuta ei ollut havaittavissa kuin pientä väsymystä seuraavana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, Tiitukselle tuli vähän toisenlainen reaktio ja aika pitkään kesti. Pöpöllä ei ollut yhtään nuhaisuutta tai aivastelua. Onneksi Tiituksellekaan ei uudella rokotuksella tullut :)

   Poista
 7. Voi kurjuus! Meillä tuli ekaa kertaa ikinä rokotusreaktio nyt keväällä, jolloin Raku oli kotiinpäästyämme muutaman tunnin tosi äkäisellä päällä eikä antanut koskea. Oli kauhistuttava kokemus ja toivottavasti ei toistu. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Rakua, toivotaan ettei toistuisi :/ Pöpö oli enemmänkin läheisyyttä kaipaava ja keskiviikkona nukkui pitkästä aikaa pitkään vieressäni sängyllä.

   Poista