maanantai 8. helmikuuta 2016

Maski naamalla

Untitled

Pöpö on saanut nyt viikon verran astmalääkkeitä hengityspiipun kautta. Eläinlääkärissä saatu kortisonipiikki auttoi hengitykseen, joten Pöysterille määrättiin sitten muutaman viikon astmakuuri. Kahden viikon ajan avaavaa ja hoitavaa lääkettä kahdesti päivässä, jonka jälkeen vielä viikko molempia kerran päivässä. Tämän kuurin jälkeen sitten enää vain tarvittaessa.

Maskin käytön aloitus oli hieman ongelmallista, sillä olimme saaneet tohtorilta neuvoja että maskiin kannattaa laittaa vaikka herkkuja sisään ja antaa kissan syödä niitä sieltä, jotta maskiin yhdistyisi jotain mukavaa. Tämä ei kuitenkaan käytännössä toiminut, sillä herkut joko putosivat liian syvälle piippuun tai jäivät kumireunuksen alle niin ettei Pöpö niitä löytänyt. Meillä on siis vauvoille tarkoitettu maski, ei se kissojen oma.

Pöpö hyväksyi kuitenkin systeemin, jossa herkutan aina muutaman hengenvedon jälkeen. Herkut maistuvat ja kehräys kuuluu koko toimenpiteen ajan, mutta maskista pyristellään aina kauemmas. No, kyllä kai itsekin pyristelisin, jos jokin niin kuminhajuinen tungettaisiin koko naamani peitoksi. Haisee nimittäin tosi voimakkaasti se maski.

Untitled Untitled

Aluksi näytti myös siltä, ettei piipun venttiili liiku Pöpön hengittäessä, mutta se osoittautui sitten vain omaksi "sokeudekseni", koska mies näki heti venttiilin liikkeen tullessaan katsomaan. Kunhan maski on vain hyvin naamalla niin kyllä se silloin tuntuu ihan hyvin toimivan.

Lääkettä antaessa otan Pöpön syliin reisieni päälle selälleen tai kyljelleen eli samaan asentoon missä kynnetkin leikataan, joten asento on Pöpölle tuttu ja turvallinen. Toisella kädellä annan sitten lääkettä ja toisella pitelen vähän tassuista, sillä Pöpöllä on tapana tarrata etutassuilla kiinni maskista ja työntää se pois naamaltaan. Ihan kymmentä hengenvetoa ei yleensä saada yhteen putkeen, vaan välillä pitää antaa herkku ja jatkaa sitten vielä muutama hengenveto. Apteekissa sanottiin, että venttiilin pitäisi pitää lääke piipun sisällä, jos tällainen lyhyt tauko täytyy pitää.

Vielä pari viikkoa pitäisi jaksaa tätä rutiinia. On jäänyt agility ja temppuilu nyt taka-alalle, kun päivän herkkuhetket kuluvat tuossa lääkerumbassa.

Untitled

20 kommenttia:

 1. No huh Pöpö! Kiusaako ne sua? Sympatiaa täältä! - Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Raksujen vuoksi kyllä kestän tän kuin mies.
   - Pöpö

   Poista
 2. Voi Pöpö <3 Ruffelta tsempit se kun tietää miltä tuo tuntuu.. Onneksi kortisoni piikki auttaa noihin tosi hyvin ja nuo hengitettävät lääkkeet myös! Meillä nyt yskä kyllä taas vähän huonontunut eikä olla oikein saatu pilleriä pienennettyä eli ollaan annettu puolikas aina iltaisin, mutta jospa se tästä kohta helpottaisi! Tuo vauvojen maski näyttää ihan hirveen isolle taisiis tuo mihin Pöpön pää menee. Ruffella jää silmät maskin ulkopuolelle ja silloin ainakin maski on tosi tiivis. Voisikohan venttiilin liikkuvuus olla siksi huono jos reunoille jää jotain ilmareikiä eikä siksi toimi kunnolla tai niin näkyvästi. Sitä pystyy myös itse hengittelemällä kokeilla tuleeko venttiiliin isompi liike :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä tosi iso, koko naama uppoaa sinne sisälle. Luultavasti sen takia on vähän vaikea saada se tiiviisti. Muutaman kerran höngin tosiaan itekkin sinne, että toimiiko se venttiili.

   Toivottavasti Ruffen yskä helpottaa!

   Poista
 3. Kannattaa koittaa erilaisia tekniikoita ton lääkkeen kanssa, meillä esim. sylihomma on ehdoton eiei molemmille astmaatikoille mutta suostuvat ottamaan hatsit istuessaan keittiön tasolla.

  Onnea lääkintään, sen antaminen saattaa hyvinkin nopeasti helpottua kun Pöpö yhdistää helpottuneen olon tiettyyn rituaaliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan muutamia asentovariaatioita kokeiltu, mutta tähän mennessä tämä on ollut toimivin, asento itsessään kun kuitenkin on tuttu. Voisi kyllä kokeilla tuota teidänkin konstia vielä!

   Aika hyvin tuo onneksi sujuu, eikä Pöpö yritä mitenkään tilannetta vältellä (paitsi sen täsmällisen hetken kun naama pitäisi olla siellä maskissa) vaan se rientää ihan vapaaehtoisesti paikalle kun otan maskin ja herkkupurkin esiin :)

   Poista
 4. Voi Pöpö... <3 Ihan sydäntä särkee nuo maski kuvat. Vaikka kyse on vaan astmasta. :D Toivottavasti tötterö ei jää teille pysyvästi, vaan Pöpö pärjää ilmankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Pöpö aika potilaan näköinen noissa kuvissa, mutta onneksi meidän tuskin enää tarvitsee kuurin jälkeen päivittäisesti käyttää. Ainakin toivon niin!

   Poista
 5. Mullakin vähän vihloi sydäntä, vaikka eihän tässä nyt kyse ole mistään kamalasta. Vähän hengittelyä ja nameja! <3 Samalla tavalla Juju käyttäytyy hampaita pestessä, eli vähän inhottaa, mutta kun tietää, että lopussa saa nameja, niin ei ole suurta hätää, vaan Juju oikein odottaa sitä hampuhetkeä. Tsemppiä Pöpölle silti, ja toivottavasti kuuri auttaa ja pääsette pian taas treenaamaan temppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Namit onneksi tekee vähän tyhmemmistäkin toimenpiteistä kivoja ja odottamisen arvoisia :) Toivotaan mekin että kuuri riittäisi.

   Poista
 6. Voi pientä, näyttää ihan julman isolta tuo maski. Toivottavasti lääke auttaa ja jatkossa pääsis jos ei kokonaan ilman, niin ainakin paljon harvemmilla lääkintäkerroilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän turhan iso ja ikävä, mutta onneksi sitä ei tarvitse pitää pitkään eikä tehdä muuta kuin hengitellä.

   Poista
 7. Huh, aika usein joutuu tuohon operaatioon! Toivottavasti maskikuuri auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi enää yksi viikko tätä kahta kertaa päivässä ja sitten riittää se yksi!

   Poista
 8. Mun astmakissani käytti tuota vauvamaskia, babyhaleria, onnistuneesti useamman vuoden. Muistelisin, että mä annoin lääkkeen kissan ollessa lattialla ja pidin vain kissaa kiinni ja maski naamalle. Auttaisko kumin hajuun se, että sen pesisi? Tuonhan saa osiin ja jos sitä paljon käyttää niin joutuukin pesemään, kun putki muuttuu lääkkeestä valkoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee testata jos pesu auttaisi, vaikka voi olla että haju hälvenee vasta pidemmän käytön jälkeen..

   Poista
 9. Reipas Pöpö kun on kuitenkin kiltisti toimenpiteiden aikana pahasta hajusta huolimatta. Toivottavasti tämän kuurin jälkeen tuota ei enää tarvita! :) Tsemppiä!

  VastaaPoista