keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Vielä vähän autoilusta

Kertoilinkin jo aiemmin Pöpön matkapahoinvoinnista ja mietinnöistä kuinka tätä voisi helpottaa. Luultavasti parhaita keinoja olisi uusi hiljaisempi ja tasaisempaa kyytiä antava auto, mutta koska keinoihin edullisempiin on tietysti nyt tyydyttävä, kävin ostamassa Feliway-suihketta. Sitä päästiin nyt viikonlopun reissussa kokeilemaan.

No, suihkin kotona ennen lähtöä ohjeen mukaan häkin jokaiseen nurkkaan, seiniin ja kattoon Feliwaytä ja vartin odottelun jälkeen pistin Pöpön perässä. Ei häkistä ollut ainakaan yhtään houkuttelevampaa tullut, sillä Pöpö yritti pungeta pois vielä häkin ovella. Sisällä kuitenkin sitten haisteltiin oikein kiinnostuneesti häkin uusia sisätuoksuja. Olisi syytä palata taas häkkiinmeno-harjoitusten pariin, jos vain keksisi jotain uusia opetuskonsteja. Tästä ehkä lisää joskus myöhemmin, muuten tulee nyt liian pitkä juttu.

IMG-20160511-WA0004

Menomatka meni aluksi hyvin, mutta loppumatkasta kuolaus alkoi taas. Onneksi oli enää vain vähän matkaa jäljellä. Nyt en pystynyt edes pyyhkimään liikoja kuolia pois, kun avatessani häkin oven, Pöpö tunki itsensä ulos kopasta estelyistäni huolimatta. Tietysti raukka on yhdistänyt häkin niin voimakkaasti tuohon huonoon oloon, että luulee sen menevän ohi, jos vain pääsee häkistä pois. Onneksi sain Pöpön syliin ennen kuin matka jatkui hattuhyllylle ja taiteilin otuksen takaisin häkkiinsä. En usko, että Pöpö pystyisi loppupeleissä matkustamaan esimerkiksi sylissäni yhtään sen rennommin kuin häkissä, enkä varsinkaan ilman valjaita uskaltanut käydä kokeilemaan, sillä tuo saippuakissa olisi halutessaan hyvin äkkiä livistänyt jonnekin, eikä sellainen tilanne olisi meille tai kissalle kovin turvallinen.

Kotimatka sujui onnistuneemmin, nyt ei kuolattu koko matkalla ollenkaan. Vaikea sanoa oliko Feliwaylla vaikutusta vai ei, sillä kuolailut ovat aikaisemminkin olleet vaihtelevia. Luultavasti kuitenkin jatketaan käyttöä ja katsotaan useamman reissun jälkeen miltä näyttää.

Oli muuten aika kuuma keli maanantaina, kun ajoimme takaisin kotiin. Autossamme ei ole ilmastointia, joten tarvittiin hieman kikkailua, jotta saatiin Pöpölle edes vähän mukavammat oltavat. Parasta olisi tietysti matkustaa aikaisin aamulla tai illalla, mutta siihen harvoin sopivat aikataulut yhtä hyvin kuin päivällä matkustamiseen. Lämpimällä ja aurinkoisella ilmalla on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota lemmikin hyvinvointiin ja mukavuuteen!

Häkin suojus auttaa jo aika hyvin suojaamaan auringonpaisteelta, mutta sivulta tulevaa paistetta varten laitan yleensä vielä hupparin tai takin häkin oven suojaksi, jotta Pöpö saa olla täysin varjossa. Kuolaamisvaaran takia Pöpöllä on aina pari pyyhettä kopan pohjalla, joten laitan yleensä häkin takaosaan pienen kylmällä vedellä kastellun taitetun pyyhkeen ja ison, kuivan, koko häkinpohjan peittävän pyyhkeen reunalaskoksen alle yhden kylmäkallen. Kuolaamisen takia minulla on aina vähän huoli siitä, että Pöpölle tulee nestehukka. Tämän vuoksi yritän muistaa laittaa aamuruokaan lisänesteeksi vettä tai antaa ennen lähtöä erikseen vettä, jossa on turvotettu raksuja mutta raksut poistettu sen jälkeen. Näillä eväillä on tähän mennessä ihan hyvin pärjäilty, mutta jakakaa ihmeessä kesäautoilun viilennysvinkkejä lisää jos joltakulta sellaisia löytyy.

Ompelin muuten äitini kanssa Pöpölle uuden patjanpäällisen häkkiin. Tykkään ihan hirmuisesti tuosta kuosista, harmi että se täytyy matkatessa aina pyyhkeillä peittää, vaikka päällys onkin irroitettava juuri sen vuoksi että se olisi helppo pestä. Onneksi kotona häkin ollessa olohuoneessa lepopaikkana voi hienoa patjaa rauhassa ihailla!

IMG-20160511-WA0005

8 kommenttia:

 1. Kannattaisiko turvavyövaljaita kuitenkin kokeilla?

  VastaaPoista
 2. Meillä ei Feliway näyttänyt vaikuttavan yhtään, vaan mekään ei luovuteta ja harjoitukset jatkuu. Tsemppiä teille !

  VastaaPoista
 3. Teilläpä on nätti häkki! Tosi söötti.
  Viilennykseen vois olla avuksi sellanen pieni paristoilla toimiva tuuletin, ei varmaan häkkiin sisälle kannata laittaa, mutta ulkopuolelta pöhisemään häkiin päin, niin ei vahingossakaan pääse jäämään karvat pahaan väliin.
  Melkein kokeilisin turvavyövaljaita myös jos näyttää, että Feliway ei tuo apua kuolaamiseen. Meillä Pena on ihan kuin eri kissa turvavöissä kuin kopassa matkustaessaan. Kopassa se on ihan hysteerinen ja huutaa ja riehuu, mutta valjaissa melko rauhallinen, vähän pyrkii kurkkimaan ulos ja välillä antaa pieniä ajo-ohjeita, mutta paniikki ja huutoriehuminen on kokonaan poissa.

  VastaaPoista
 4. Turvavyövaljaita suositellaan myös me! Ja viilenyskeinoksi vesipullo mukaan ja joku pyyhe että jos kisu meinaa kuumuta niin voi kastella pyyhkeen tai jonkun muun ja laittaa sen kissan päälle! Meillä joskus piti tehdä näin kun haettiin ruokaa ja vaikka jätettiin auto varjoon alkoi Ruffe stressaamaan ja kuumentumaan ja läähättämään.. No onneksi mies jäi autoon ja otti Rufuksen sieltä ulos ja lopuksi saatiin poitsu kokonaan viilennettyä märällä topilla! :)

  VastaaPoista
 5. Voi Pöpö-parkaa! Mullekin tulee helposti autossa paha olo - ei ole kiva tunne se. :-( Onneksi on noita apukeinoja. Hieno tuo patjanpäällinen!

  VastaaPoista
 6. Voih. :/ Turvavyövaljaille mekin annetaan ääni, voi olla kisulle mukavampi eikä ole kalliskaan kokeilu. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista! Ehkä meidän täytyy uskaltautua joko tilaamaan ne turtsivaljaat tai kokeilla ensin normivaljaissa sylissä matkustusta :)

  VastaaPoista
 8. Voi Pöpöä! Meilläkin erityisesti Kiira voi pahoin autossa, se tosin hetken kuolaamisen jälkeen oksentaa. Kokeilin kerran Kiiran pitämistä sylissä takapenkillä, mutta ulos tuijottaessaan se alkoi kuolata paljon enemmän kuin normaalisti. Voi olla että etupenkillä matkustaminen valjaissa olisi helpompaa kun näkee suoraan eteenpäin, mutta takapenkillä meillä matkustetaan jatkossakin kopassa.

  VastaaPoista